Aquest és el blog de la SAME de la UEC de Barcelona. Es tracta de publicar piades, comentaris, noves ressenyes, itineraris.... I tot allò que cregueu interessant de publicar.

Mascún, Formiga, Gòrgues negres i Barrasil. Barranquisme a la serra de Guara

Passada la revetlla de Sant Joan, alguns membres de la SAME vam passar uns dies per la Serra de Guara on vam fer realitzar els barrancs: Mascún, el Formiga i el Gorgues Negres.


MASCÚN





Accés: 3h

Deixem el cotxe a l’entrada de Rodellar, passat el càmping Mascún però sense entrar al Poble ja que només poden entrar els veïns.

Creuem el poble i trobem un camí que baixa per unes escales (Hi ha un cartell informatiu dels camins i rius de la zona). Després trobem les últimes cases i hem de seguir el camí que baixa cap al riu Mascún i a les zones d’escalada.
Un cop allà seguim riu amunt, trobarem una surgència i una mica després un encreuament on si mirem enrere veurem el “Delfin”. En aquest encreuament hem d’agafar el camí de la dreta que va a Otín (si anem per l’esquerra aniríem cap al Barrasil i Gorgues Negres). El camí segueix pel riu fins que veiem que tira cap a l’esquerra i comença a pujar, pujarem deixant el riu a la dreta i acabarem rodejant unes roques punxegudes impressionants. Quan arribem a dalt seguim una estona i agafem una pista que passa per Otín, seguirem deixant el poble a l’esquerra.
Al cap d’una estona passarem per una zona amb molts pins i finalment veurem un encreuament on tirarem cap a la dreta, començarem a baixar i en poca estona arribem de nou al riu. Seguim pel riu que fa un corba a la dreta i en poca estona arribem a la primera instal·lació.

Descens: 3h

Ressenya: Barranc del Mascun
Font: http://www.oocities.org/es/barrancomania/









Retorn: 2h
Hem de seguir el riu fins que arribem de nou al encreuament que puja cap a Otín, tornem a veure el “Delfin” i una mica després pugem cap a Rodellar.
Hi ha caminets que van pel cantó del riu per estalviar-te anar fent totes les corbes, però els camins pugen i baixen per tant no sabria dir si és millor anar pel riu o pels camins (Al gusto del consumidor).




FORMIGA

Des de Rodellar anem direcció Bierge, hi ha un encreuament on posa Huesca i Abiego, nosaltres anirem cap a la dreta. Passarem per la presa on acaba la Peonera, per Morrano i Yaso i en una corba bastant evident en un pont (tipus la de la Peonera) hi ha un pàrquing on deixarem el cotxe.


Accés: 45 min
Des del pàrquing creuem un rierol i pugem per la dreta per un camí que comença amb unes escales.
Seguim pel camí fins que arribem a la vora del riu, allà és on acabarem el barranc. Seguim cap a munt uns 20 minuts i arribarem a una vauma molt maca, la passem i ens posarem l’arnés, ja que el camí està equipat amb un cable i al final haurem de rapelar per accedir al riu. Trobarem 2 instal·lacions, una baixant a la dreta (10m) i una altra baixant a l’esquerra (15m).













Descens: 3h


Ressenya: Barranc del Mascun
Font: http://www.descensodebarrancos.com/

Retorn: 15min
Acabem el barranc al tros on comença la pujada cap a la vauma de l’aproximació. Només hem de tornar pel mateix camí fins arribar al pàrquing de nou.






GÒRGUES NEGRES + BARRASIL


Accés: 3h
Comencem igual que el Mascún fins a arribar a la surgència des d'on es veu el “Delfín”. Allà en comptes d’anar cap a Otín, anem capa l’esquerra i allà mateix començarem a pujar contundentment.
Quan s’acaba la pujada forta veurem un desviament a l’esquerra per anar a l'entrada del Barrasil, seguim recte, el camí segueix pujant però no tant i al cap de poc arribem a una zona planera on trobem un primer desviament, tirem cap a l’esquerra fins a arribar a un altre encreuament on també tirarem cap a l’esquerra, allà mateix veurem l’ermita de Sant Andres de Nassare. Seguim recte i al cap de poc el camí comença a baixar i comencen a haver-hi fites que el marquen. Seguim baixant fins al riu.
En aquest últim tram es recomana anar una mica tapat de cames, ja que està pler d’arbustos punxants i és un tros llarguet.

Descens: 6h Gorgues + 3h Barrasil

Ens trobem en un barranc molt aquàtic, primer hi ha un tram de caminar, nadar, alguns ressalts. És llarg però es fa divertit i hi ha vistes molt maques, els ràpels es poden saltar tots.
Tal com anem avançant en trobem la primera instal·lació (6m) a la dreta, a baix hi ha una roca gegant, saltarem i la rodejarem per la dreta. Anem tirant, hi han trams de caos i després anirem trobant instal·lacions però es pot saltar TOT!!
L’últim salt és el més alt, allà s’ha d’anar amb compte per què normalment es toca a terra. Es pot saltar de diversos llocs, el més alt deuen ser uns 16m i també es pot saltar de 12m.
Després d’aquest salt comença el tram de caminar i nadar molt, just després del salt trobem la primera badina llarga i després d’aquesta el barranc s’obre totalment, hi ha trams on es va tancant i obrint. Prosseguim, caminar, nadar, caminar, nadar.... si ens fixem, a la dreta hi ha un moment que veiem un camí amb una fita, és el camí del Barrasil i voldrà dir que hem acabat el Gorgues Negres.
A partir d’aquí es pot sortir i anar pel camí o fer el Barrasil i tornar a Rodellar o seguir pel barranc fins a arribar al càping “El Puente” (s’ha de pensar on es deixen el cotxer en funció de quina de les 2 opcions es vol fer), nosaltres sempre baixem pel Barrasil, al cap d’una bona estona arribem a una badina gegant (llarga i profunda) on podem veure material d’escalada per les parets, després d’aquesta badina podem agafar un camí a la dreta i de seguida arribarem al pont del càmping “El Puente”.