Aquest és el blog de la SAME de la UEC de Barcelona. Es tracta de publicar piades, comentaris, noves ressenyes, itineraris.... I tot allò que cregueu interessant de publicar.

Canal Nord a la Maladeta, 55º / IV

Ens llevem dissabte dia 28-05-2016 molt motivats, havent dormit poc, això no ens impedeix fer-nos la motxilla i esmorzar en un moment. Ens calcem i enfilem la pujada cap a la Renclusa amb els esquís a l'esquena.

Una vegada superat el refugi ja ens calcem els esquís, comencem l'ascenció cap al glaciar de la Maladeta, deixant els portillons a mà esquerra amb una neu molt digne per ser 28 de maig.

En 3h arribem al peu del nostre objectiu (són les 10.30h ), la canal nord de la Maladeta. A la base de la canal aprofitem per fer la parada de rigor, contemplar les vistes, menjar alguna coseta, col·locarnos l'arnes i tota la ferralla, i grampons i piolets en mà començar a tirar cap amunt.


   Maladeta Oriental, al Centre la Canala Nord, a l'esquerre la Canal de la Rimaya

Envoltats d'una meteorologia prou bona, comencem la primera part de la canal, on ja visualitzem el pas complicat de la canal, un pas de IV en mixte, que protegint-lo amb 2 tascons petits el superem sens problemes. 


Just a sota de pas de IV, buscant la millor línia

                                                                        Jordi, superant el pas de IV

Una vegada superat el pas tornem a col·locar-nos al centre de la canal sobre la poca i podrida neu que hi queda i tiro uns metres més amunt fins on trobo un parell de blocs on muntar la reunió (merlet i tascó petit).


                                                                      Bernat arribant a la reunió


                                                                                       A la reunió

Una vegada ja superat aquest primer tram continuem en ensamble (col·locant algun fissurer) per pendents continuades de entre 50-55º de neu podrida amb el pertinent gel a sota.
                                                Superat el pas de IV continuem en ensamble fins la sortida

Cap a la meitat de la canal i degut a les condicions de neu a aquestes alçades de la temporada trobem un altre petit ressalt de roca que superem sense problemes , i ja des de aquí pendent de neu contínua fins al coll, on ens esperen unes vistes espectaculars del massís de l'Aneto i tot el que l'envolta. Des de el coll una petita grimpada de II ens deixa al cim de la Maladeta Oriental.


                                                        Segon petit ressalt de roca


                                       Grimpada final des de el coll fins al cim de la Maladeta
                                                                 Al cim de la Maladeta Oriental

Des de el cim emprenem la baixada a peu fins al coll de la via normal de pujada on ens calcem els esquís per primer gaudir del descens primer de la canal de la Rimaya i després de les grans pales de neu primavera fins a la Renclusa, on traiem els esquís i arribem fins al pàrking de la Besurta a peu.


El vídeo: